O meditaci a schopnosti přijmout chválu

Igor Chaun

15.2.2012

 

Přátelé, moc vás zdravím, vás nové tady i již „přátele stávající“. Jak se vám vede?!? :-) Děkuju za váš zájem a za milé - aktivní i pasivní - sdílení tady. Velmi mne těší, když FB používáme trochu alternativním, neřku-li duchovním způsobem, a když se ukazuje, že i na tohle to může být FB velmi užitečným a skvělým nástrojem. Právě v této chvíli se s vámi dělím o svou dobrou náladu, i když mi díky nastuzení trochu teče z nosu. :-) Díky za vaše milé a rozmanité příspěvky. Já se na chvíli stáhl, dal si od FB i od Gošárny pár dnů pokoj, a už mne to sem zase přivádí. :-)

Děkuju za pokrok a pokračování MEDITACE VE 21h, i za další stránky, za tím účelem vzniklé. Jistě je zřejmé, že já jsem jen skromný iniciátor, a nikoliv vedoucí meditace, na to necítím oprávnění ani zkušenost. Každý podle sebe, jak umí a cítí, a s nasloucháním vnitřnímu Učiteli v sobě. - Ale jsem rád, pokud jsem pomohl uvést nápad ve společnou praxi! Mně osobně to moc pomáhá, snažím se usednout aspoň na pár minut, i když jsem třeba ve střižně… Má to opravdu blahodárný vliv. A to vědomí, že někteří usedáte ve stejnou chvíli také, je moc fajn. Vždy si totiž řeknu, že by „nebylo fér nedržet partu“, a to mě donutí se posadit a překonat rozptýlení… Vnímám to jako společnou podporu. Mnoho z nás má za sebou různé meditační kursy a osobní pokusy o pravidelnou meditaci, ale třeba u mne z toho vždy postupně sešlo, nevydržel jsem. Tohle tedy beru jako příležitost… A myslím, že je skvělé, že každý může uplatňovat techniky a metody, které mu vyhovují, které se učil, na který je zvyklý… - Tak ještě jednou DÍKY!

Dokončil jsem teď sérii vizitek - minidokumentů - úspěšných podnikatelů pro každoroční soutěž Podnikatel roku. Je to pro mne vždy velmi zajímavá a optimistická práce. Je neuvěřitelné, kolik je v Česku POCTIVÝCH, AKCESCHOPNÝCH A ENTUZIASTICKÝCH LIDÍ, kteří se prosadili umem a pílí, nikoliv levotou! Jsou to vesměs skromné bytosti, přestože s miliardovými obraty, a vždy s velkou energií a šarmem. Každoroční natáčení je pro mne radostí, a vždy si uvědomuji, jak je ten mediální obraz podnikatelské třídy u nás stále ještě překroucený, a jak ta negativní selekce informací kalí vzduch i náladu ve společnosti. (Možná i proto chodíme rádi na „místa pozitivního sdílení“.) Tak to jen malé podělení se o velkou radost. :-) Díky. Dnes finále vrcholí slavnostním galavečerem na Žofíně. Následně se to objeví i někde v TV, asi na ČT24.

Na Gošárně (www.youtube.com/Gossscha1) jsme měli teď zase malé čištění a rovnání názorů a energií… Já osobně z toho mám další ponaučení, totiž že na člověka, který si stoupne „před lidi“ a jednou už hovoří o věcech vyšších, jsou prostě kladeny vyšší nároky, vyšší obezřetnost a kritičnost okolí, než kdyby zůstal v anonymitě vlastního hledání. Totéž platí o politikovi, o prezidentovi, tak prostě funguje lidská společnost a naše psychika vnímání. Tak se z toho musím poučit. Vždy má člověk volbu, jak bude pokračovat… Já budu pozitivně a radostně, ne kvůli sobě, ale kvůli síle té Pravdy, které věřím, kterou jsem zahlédl, a o které se zatajeným dechem občas různě hovořím. :-)

A ještě opravdu v krátkosti - ke chvále jako takové. Na Gošárně jsme se tomu teď věnovali. A jako kdyby tam převážil názor, že chvála je cosi mírně zákeřného, co může chválenému ublížit, pokrýt ho nějakým slizem a udusit ho. A proto si „duchovní člověk“ chválu nepřipouští, nechce ji slyšet, případně metá kotrmelce a tak podobně odvádí od chvály pozornost. :-) Mám jiný názor. Myslím, že SCHOPNOST PŘIJMOUT CHVÁLU je součástí duchovního pokroku. Když mne někdo chválí, vidím přece, že PŘITOM GENERUJE DOBRO V SOBĚ!, souzní, vytváří pozitivní emoce, napojuje se - právě svým poděkováním. Když mně někdo chválí, VIDÍM SVĚTÝLKO, KTERÉ SE V NĚM PŘITOM ZAŽÍHÁ! Proč to nepřijmout, proč to s ním v ten okamžik nesdílet?!? - Vidím to jako soubor kolující mezi dvěma oddělenými počítači, však pomocí vesmírného internetu. Jsem přesvědčen, že schopnost přijmout chválu je oceněním a službou tomu, kdo chválí, a JEHO SCHOPNOSTI CHVÁLU VYSLOVIT. Slizem „dusícím mne a pokrývajícím“ se to začíná stávat, když uvěřím, že jsem dokonalý, KDYŽ SI CHVÁLU PONECHÁM, když ji ihned nevrátím zpět do Systému! Který se ovšem raduje, že takováto energie mezi lidskými bytostmi proběhla! Takže ještě jednou, nebojme se pochválit navzájem, mnohdy je to skvělé palivo do našich pohasínajících motorů usilování, když nás někdo od srdce a krásně pochválí. Ale zároveň prosím nezapomínejme, že ta chvála patří Nahoru, a v rámci osobní hygieny ji tam vždy okamžitě předejme, s přidanou hodnotou vlastní čisté radostí… Tak se o to alespoň pokouším já, když se občas objeví pozitivní reakce na mou snahu - povídání, film, besedu, pár slov tady… Děkuju. :-)

Moc vás zdravím a přeju dobré dny a laskavou inspiraci na naší lidské Cestě… Igor :-)

 

 



Kontakt

GOSCHA spolek

Pukšice 16
Uhelná Příbram
582 82 Golčův Jeníkov
IČO: 22769056
DIČ: CZ22769056


Igor Chaun
Ivana Vitáková
Dana Talácková
David Borůvka




Děkujeme, že přicházíte
nabrat inspiraci a posilu!